maandag 23 januari 2017

Nationale Zorg Debat en Proefkonijnen

@PraatNederlands - Terwijl ik op NPO 3 kijk op mijn grote TV, kijk ik naar NPO 2 op een wat kleiner tv scherm, soms doe ik even het geluid uit van de ene tv en dan weer van de andere, maar het komt ook voor dat ik beide schermen volg en tegelijkertijd type over wat ik hoor en zie.
Als online journalist probeer ik analytisch en bewust objectief te kijken naar de beelden die mij worden gepresenteerd.
Door het concept WieWaarWat.TV begon ik vorig jaar met het format en daarbij de 3 vragen, wie ben je, waar ben je, wat doe je...????
Als ik deze vragen stel terwijl ik naar de 2 TV schermen kijk dan zie ik beelden van het Nationale ZorgDebat en de proefjes en testjes van Proefkonijnen.
BNN is een hele andere omroep dan Omroep MAX.
Het zorgdebat is daarom natuurlijk een serieus programma met interessante vragen die worden gesteld aan zorgverlenders, verzekeraars en artsen.
De schandalige situaties door een schandalig systeem die geen solidaire zorgverzekeringssysteem kan waarborgen maar mensen die wel kunnen betalen voor kunnen trekken tegenover mensen die dit niet kunnen betalen.
Er word gesproken over schulden en betalingsregelingen.
Maar in de zorg dient dit toch niet nodig te zijn?

Op BNN zijn de 2 presentatoren heldhaftige testjes aan het doen, met een knipoog en een glimlach trekken ze de gekste kleding aan, voelen ze aan de gekste dingen en proeven ze of proberen ze dingen die je thuis beter niet kan testen. Zo zie ik koudijs en rook in de studio, een hart opengesneden worden en Jan die samen met Geraldine onderzoekt hoe je geboren bent,.. wat je nog kan herinneren van je geboorte en de periode dat je in een baarmoeder zat.
Jan mag in een waterbak en krijgt de fase embrio tot foetus als scene na te spelen en doet de fasering 22 weken na door oordopjes uit te doen en zich meer te bewegen. Gelukkig heeft jan een goede luchtfles en kan Geraldine hem van de zijkant volgen. Toch lacht ze om het gestuntel van Jan die met moeite zijn bewegingsruimte probeert te begrijpen en ervaart zijn geboorte als een soort hergeboorte via een metalen waterbak van ruim 3 x 3 meter.
Eigenlijk is het ontzettend chill zegt Jan, want het is warm en helemaal zen.

Bij het zorgdebat gaat men verder over de solidaire regelingen en premies die om en nabij de 110 Euro per maand liggen. Je eigen risico, .. je betalingen die je maandelijks doet en de basispremie die omhoog gaat.
Mensen schijnen minder luiers te gebruiken ivm de kosten.
UIt vrees voor de kosten mijden mensen de kosten van de zorg.
Zo ontstond de term Zorgmijder ... en natuurlijk zien we op TV een dame die vertellen wil waarom zij de zorgkosten niet wil of kan maken.
Na 3 jaar controles en scans en een arts die naar een litteken kijkt en in je lies voelt zegt de vrouw dit ook zelf te kunnen en daarom maar niet meer te gaan.
Vroeger werd er nog een gelei ingespoten en dan kon de dame nog een paar maanden door zonder de pijn, maar nu neemt ze een aantal paracetamol per dag extra zodat ze de pijn kan weerstaan op een betaalbare manier.
Allemaal stress kost ook je gezondheid zegt ze in de studio.

Bij de proefkonijnen moet een dame een deur openen met een plastick pasje, maar dit gaat vrij moeizaam en het alarm gaat zelfs af.

Het is een hele hoop geld om naar een specialist te gaan wat ik gewoon niet heb zegt de dame op het 2e scherm. ruim 80% van de mensen die zorg nodig hebben gaan niet meer naar een specialist of fysiotherapeut.
93 procent van de huisartsen ziet dit gebeuren...

De specialist die deuren kan openen laat zien hoe het moet.
Vroeger kon je de deur nog open laten staan, maar we voelen ons onveiliger en er was een filosoof die zei, inbreken is niet zo erg,.. maar het ergste is dat er iemand in je huis is geweest die je niet kent en die je niet hebt uitgenodigd.
Als je dit relativeerd alsof je je huis verhuurd hebt en die andere mensen nodigen vreemde mensen uit, dan is het allemaal dus niet zo erg. ..
wel een beetje een raar voorbeeld. ...

Wim van der Meeren zegt op het 2e scherm dat het overbodig is ..
er zijn mensen die 1x per jaar komen...
als wij willen dat de zorgkosten betaalbaar worden, dan kunnen we de zorg verlagen of door iemand anders de zorg laten doen.

Jan en Geraldine zijn ondertusseen ondergedouched door de elastiekjes en Jan beschiet Geraldine met grote elastiekjes terwijl ze roept : stop daar mee.
Je snapt ook niet waarom je geen vrienden had?
De cameraman word bekogeld met elastiekjes en krijgt zijn 2 seconden fame.

Steven verhagen-Smits verteld over geen gebruik maken van preventieve zorg en pakketten en ziekenhuis opnamens, geld moeten betalen voor bepaalde kosten,... verzekeraars die iets wel vergoeden en sommige die dat niet doen.
Als er een eigen risico ruimte is kan men er nog gebruik van maken zodra dit eenmaal volledig is uitgegeven en aan het eind van het jaar zie je dat mensen bewust hun keuze maken om niet het geld uit te geven aan die zorg.
Men betaald premie, medicijnen, ziekenhuis bezoekjes en kosten voor onderzoeken ... Toch word er gezegd .. je moet wel naar de dokter.

Op het grote scherm zijn ze nog met elastiekjes bezig en ze renden net even over een brug van elastiekjes. We zien dat de rek er nog lang niet uit is.
Je kan ze gebruiken om je beugel aan te snoeren...
de rubriek ... MIJN LIJF.
Hollywood smile, sommige mensen moeten er iets meer voor doen om .. jantje 1, 2, 3... en 2 had een beugeltje.

Een eigen bijdrage voor het verpleeghuis, ...

toen werd ik gebeld door een vriend ...

Geschreven door: Stijn Gabeler
http://www.PraatNederlands.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten